Gårdsdriften og barnehagen

Barnehagen holder til på en gård som er i drift med ordinær gårdsdrift. Her er to fjøser fulle av kuer, okser og sauer. På sommeren er det også en gjeng griser utenfor her. Innenfor gjerdet har vi vår egen flokk med høns, noen kaniner og for tiden ett marsvin. Alle dyra trenger stell og omsorg daglig.

Vi har organisert dette slik at vi hver morgen går en fjøsrunde. Barna er delt i ulike grupper, og vi bytter gruppe hver dag. Dermed er det 4 - 6 barn som sammen med 2 voksne er med på fjøsstellet hver dag. På fjøsrunden er vi først innom smådyrsfjøset hvor vi gir kaninene og hønene mat og vann. Vi gjør reint, og vi tar med eggene som er lagt siden sist.

Så går vi i storfjøsen og gir sauene kraftfor, vann og gress. Til slutt må vi en tur innom kyr og okser. Her har de allerede fått dagens frokost, men vi koster forbrettet og triller inn litt ekstra gress eller gir litt gammel brødmat. For mange er det nok å stå rett innenfor døra å bli bedre kjent med alle de store dyrene. Det lukter fjøs og det er ganske høye lyder. Etterhvert blir alle husvarme og trygge på fjøsrundene.

Fjøsrunden er en aktivitet vi prioriterer veldig høyt. Dette er skikkelig kvalitetstid med en liten gruppe barn og flere voksne. Vi tar oss god tid, vi prater, diskuterer, lærer og filosoferer. Det er utrolig mye læring i denne aktiviteten. Å ha fjøsvakt er utrolig populært blandt barna, og de følger godt med på hvem sin tur det er idag.

I tillegg til fjøsrunden er vi med på mange andre aktiviteter på gården gjennom året. Vi er med i fjøset når det skjer spesielle hendelser, og vi kan gå oss en tur å studerer traktorene og de mange ulike redskapene. Vi hesjer, sager ved, setter potet, tar opp potet og gulrøtter og andre gårdsting.